Groene Golf


Over de Groene Golf op Zuid

Aanleiding

In maart 2022 startte Groene Golf op Zuid met een ambitieuze en inspirerende operatie: de aanleg van 20 miniparken en ongeveer 160 meter geveltuin in slechts één dag. Dit prachtige initiatief werd mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen de Wijkraden Feijenoord & Kop van Zuid-Entrepot, Het Hefpark, en De Rotterdamse Munt, met ondersteuning van Rotterdams Weerwoord.

Het bleef echter niet bij deze indrukwekkende start. Het succes van de eerste dag heeft een golf van enthousiasme teweeggebracht onder de buurtbewoners. Steeds meer mensen willen een steentje bijdragen aan de vergroening van hun wijk. Een gemotiveerde groep bewoners nam het voortouw om dit initiatief verder uit te bouwen. Zij begonnen met het organiseren van wandelingen door de wijk, waarbij ze versteende plekken identificeerden die aan vergroening toe zijn. Bovendien organiseerden ze diverse vergroeningsactiviteiten voor en door bewoners.

Wat is de Groene Golf op Zuid?

De Groene Golf op Zuid is een beweging, gestart vanuit bewoners, die tot doel heeft verbindingen tot stand te brengen tussen wijkbewoners, nieuwkomers en huidige bewoners, en gezamenlijk de versteende omgeving van Feijenoord om te vormen tot een aantrekkelijke, groene, duurzame en gezonde leefomgeving.

Waarom?

Het huidige straatbeeld wordt gedomineerd door versteende pleinen en straten, veel verkeer en geparkeerde auto’s, verwaarloosde plekken, zwerfafval en (voormalige) bedrijventerreinen achter hoge muren. Dit alles heeft een zeer negatief effect op de leefbaarheid in de wijk. Daarnaast staan we als stad en land voor een enorme uitdaging op het gebied van verduurzaming. GGOZ wil verbindingen leggen tussen groene initiatieven, samenwerking tot stand brengen en krachten bundelen om vergroening en daarmee de leefbaarheid in de wijk te bevorderen. GGOZ staat voor meer dan alleen mooie parken, plantsoenen en tuinen. Groen staat voor elkaar ontmoeten, bewegen en sporten in een groene omgeving, gezond eten, verkoeling in de zomer en een bijdrage aan het oplossen van ecologische en milieukwesties. Vergroening betekent een leefbare, duurzame en gezonde wijk. De visie van GGOZ is een veerkrachtige en groene wijk waarin bewoners actief betrokken zijn bij het creëren en onderhouden van groene ruimtes. Door samen te werken aan een duurzame omgeving, streven we naar een positieve impact op het welzijn van mensen en de natuurlijke ecosystemen.

Waar?

GGOZ richt zich op de wijk Feijenoord en de directe omgeving daarvan. Een belangrijke focus zal de ‘groene’ route zijn langs het water van de Koninginnebrug naar het Eiland van Brienenoord, die de vorm heeft van een golf. Vanuit deze ‘hoofdstructuur’ streven we naar groene verbindingen in de wijk. Vanuit de gemeente is de potentiekaart opgesteld die je hieronder ziet.

Wie?

Bewoners

Een zeventigtal bewoners heeft zich inmiddels aangesloten bij GGOZ. Zij werken groepsgewijs samen rond verschillende thema’s. Het doel is dat deze beweging groeit doordat steeds meer bewoners zich aansluiten. De coördinatie wordt uitgevoerd door een kernteam, dat bestaat uit zeven personen die eens in de zes weken bijeenkomen.

Stichting Groene Golf op Zuid

Vanwege eisen van subsidieverstrekkers met betrekking tot de organisatiestructuur en de vereiste rechtsvorm is eind 2023 besloten om de Stichting Groene Golf op Zuid op te richten. Vanaf januari 2024 is de Groene Golf op Zuid (GGOZ) een stichting. Hiermee wordt ook de ambitie geïntroduceerd om jaarlijks een bijgewerkt beleidsplan op te stellen. Dit beleidsplan beschrijft de visie en missie van de GGOZ, samen met de plannen voor 2024, de financiële aspecten die nodig zijn om deze plannen te realiseren, en de partners waarmee GGOZ wil samenwerken of reeds samenwerkt.

De (onbezoldigde) bestuursleden zijn: Leona Bishop (voorzitter), Christa Thoolen (secretaris) en Lonneke van Nimwegen (penningmeester). Een ANBI-status wordt in 2024 aangevraagd.